ASSISI


 

ASSISI

  

Assisi er kjent som fødestedet til den hellige Frans (født som Giovanni di Pietro di Bernardone), som grunnla den katolske munkeordenen fransiskanerne i byen i 1208 og som er navngitt etter ham. Byen er også kjent for den hellige Klara (født Chiara Offreduccio) som grunnla nonneordenen fattigsøstrene som senere ble til klarissene etter hennes død i 1253. Assisi har en lang kunsttradisjon gjennom århundrene og har en rekke velkjente kunstverker i byen.  e

Det er nesten magisk å vandre rundt i de bilfrie middelaldergatene omgitt av solide steinhus. Det er dessuten en fornøyelse å slå seg ned på fortauskafeene på Piazza del Comune ved siden av fransiskanermunker fra hele verden – alle med grå munkedrakter og tre knuter på beltene som symboliserer de tre klosterløftene: sølibat, lydighet og fattigdom.

Frans av Assisi søkte etterhvert stillheten og ensomheten litt utenfor Assisi. På 1400-tallet ble det bygd et kloster på stedet, og det ligger der fortsatt i vidunderlige omgivelser midt i en skog av eik, oliven og sypresser.   I klosteret kan man se Frans’ primitive celle, og utenfor står angivelig det treet som ga Frans’ skygge, og hvor han holdt en av sine berømte prekener for fuglene.

Ellers er det mulighet for flotte fotturer på stiene gjennom skogen, og vi kan vandre rundt i stillhet eller kanskje sette oss ned å meditere slik Frans gjorde.   Her er det garantert god energi.