ORVIETO


ORVIETO

       

Orvieto har en majestetisk plassering på en vulkansk sandsteinklippe, med stupbratte fjellsider ned mot dalbunnen på alle kanter. er et hI denne naturskapte festningsbyen kunne selv paven føle seg trygg i urolige tider.

På den flate toppen kneiser en av Italias største og vakrestedomkirker, som byens borgere betalte på i over 300 år før den sto ferdig i år 1600. Fasaden er et helstøpt gotisk broderi i stein, hvis historie og symbolikk man kunne skrive tykke bøker om. Størst glede har man av å studere de 112 m2 store basrelieffene ved foten av de opptil 52 meter høye søyletårnene på nært hold.

Gågaten Via Duom

Mens kafeer og vinbarer på domkirkeplassen forsøker å skape litt skygge for gjestene med store hvite parasoller, er det nesten alltid skygge å finne langs Orvietos hyggeligste gågate, Via Duomo. I den smale, brosteinsbelagte gaten bugner butikkene med fristende, fargerik keramikk, Ovieto-vinpakker, Extra Virgin olivenolje, kunskhåndverk i oliventre og smijern, antikviteter og gammeldagse postkort som ennå ikke er fjernet fra hyllene i e-postens tidsalder. Det er også verdt å fortsette på Corso Cavour, der det ligger flere forretninger.

Hele den vulkanske sandsteinklippen som Orviete er bygd på, er hullette som en jarlsbergost. Utallige hull, brønnner og ganger er blitt gravd ut gjennom snart 3000 å. Her hentet man byggematerialer til hus og domkirker. Her bygde man fuglereder for å høste eggene. Her lagret man matvarer, presset oliven om vinteren og skjulte seg i krigstid. Dette ble laget av den første bosettingen, Etruskerne.